Ofte stilte spørsmål

Det er flere grunner til at du bør rense drikkevannet. En grunn er selve rørsystemet fra vannverk til forbruker. Det er store lekkasjer i dette rørsystemet og det er fare for innsug av avløpsvann og kloakk siden rørene ligger i samme grøft.

Vannverk har begrenset evne til å rense kjemiske stoffer som f.eks rester av pestisider, herbicider, medisiner, tungmetaller, mikroplast og PFAS.

En annen grunn er at vannverket må tilsette en rekke kjemikalier i renseprosessen, som f.eks korrosjonsbeskyttelse for vannrør og justering av PH verdier, og klor.

Se også FHI sine sider om drikkevann i Norge.

Rent vann har ingen lukt eller smak, men siden vann er et kraftig løsemiddel så kan det transportere salter, mineraler, klor, og andre stoffer som setter smak på vannet.

Ja – alle partikler og mineraler blir tatt vekk. Norsk drikkevann er 90% overflatevann som inneholder få eller ingen sunne mineraler. Mineraler er viktig for kroppen, men dette dekkes ikke ved drikkevann men ved et sunt kosthold.

Se FHI sine sider: Kjemiske og Fysiske stoffer i drikkevann

I vanlige filtere stanser partiklene i vannet fordi de er størrre en filterets porer. I RO (reversert osmose ) så blir vannet renset ved diffusjon igjennom en membran. Vannmolekyler vil vandre igjennom denne membranen, mens alle andre stoffer og partikler blir avvist og ført videre til avløp. Det er kun mulig fordi vannmolekyler er de minste av alle stoffer.

Ja, det er det. Kort forklart så er det karbonforbindelser i organiske mineraler. Det gjelder ikke uorganiske mineraler som kun har saltforbindelser.

Nøytralt vann har PH verdi på 7,0.

Anbefalt PH verdi på drikkevann bør være fra 7,5 til 8,5.

Renere – Vann AS har i modell A8 et alkalisk filter i siste trinn som justerer PH til anbefalt nivå.