Ta kontroll over drikkevannet ditt

I Norge henter vi vårt drikkevann i all hovedsak fra regnvann – det vi kaller overflatevann.

Det er svært lite grunnvann, og det innebærer at klimaendringer får en stadig større effekt på vannkvaliteten. Mesteparten av vannet vi benytter pr dag – Ca 150 liter pr person pr døgn, blir benyttet til andre nødvendige ting. Vi benytter bare ca 3% som drikkevann i løpet av en dag.

Hvis vi setter samme krav til vannet vi skal drikke – som til mat vi kjøper inn, så bør vi gjøre tiltak for å sikre kvaliteten tilsvarende. Selv om vannet er renset og behandlet på det lokale vannverket, så er det transporten derfra til din kran på kjøkkenet som innebærer risiko for vesentlig redusert vannkvalitet.

Vi har i Norge en gjennomsnittlig lekkasje fra drikkevannsledninger på Ca 30% – dvs 1 av 3 liter blir borte på veien fra vannverket og hjem til din husholdning.

Drikkevannsledningene ligger sammen med kloakkrør og overvannsrør i samme grøft, og det medfører risiko for at det oppstår innsug av avløpsvann inn i drikkevannsledningen – slik at vannet blir forurenset på sin vei til din egen kjøkkenkran.

FHI har startet et omfattende arbeid med å kartlegge drikkevannskvaliteten i Norge. EU har innført strenge krav til at Norge skal etterleve kontrollfunksjoner og rapporteringer på faktisk vannkvalitet – helt frem til forbruker. Det er estimert at Norge må investere over 300 milliarder innen 2040 for at vi skal få byttet ut og forbedret eksisterende drikkevannsledninger.

RENERE-VANN AS har spesialisert seg for å leverer løsninger for at du kan være sikker på at ditt eget drikkevann er helt rent og trygt.

Modell A8-600 som benytter reversert osmose teknologi – sikrer dette. Rensemaskinen måler kontinuerlig vannkvaliteten på drikkevannet og varsler ved avvik. Filter byttes normalt hvert 2. år, maskinen varsler selv i god tid.

Vi har samlet noen aktuelle artikler og rapporter på våre nettsider som tar opp de problemene som skal løses i tiden fremover med å få sikret drikkevannskvalitet i Norge.

Utfordringene er mange og det kommer til å ta tid å få ryddet opp og få på plass nye og bedre løsninger.

Vi anbefaler våre kunder til å legge inn et Google nyhetssøk på: drikkevann i norge

I mellomtiden er vi overbevist om at løsningen er å ta kontroll over drikkevannet selv.